ΒΗΧΑΣ

Υποφέρετε από βήχα; Θα αρχίσουμε από την «καλή» πλευρά του νομίσματος. Ο βήχας αποτελεί άμυνα του οργανισμού, καθώς είναι ο καλύτερος τρόπος που έχει για να καθαρίσει τον λαιμό και τους αεραγωγούς μας. Από την άλλη, όμως, ο υπερβολικός βήχας αφενός μπορεί να υποδηλώνει κάποια νόσο και αφετέρου να γίνει υπαίτιος, ώστε αυτή να διαδοθεί και στους γύρω μας. Πότε λοιπόν ο βήχας θα πρέπει να μας ανησυχήσει και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε; Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τα αίτια, τα «γιατρικά» και όσα θα πρέπει να προσέξετε αν… ο βραχνάς επιμένει.

image-316721-dry-cough.jpg

Γιατί βήχω;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, επειδή υποφέρετε από κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, ήτοι από ένα κοινό κρυολόγημα ή γρίπη. Για καλό και για κακό, όμως, ελέγξτε αν σας αφορά κάποιο από τα υπόλοιπα αίτια που συνδέονται με την εμφάνιση βήχα. Σε αυτά περιλαμβάνονται: Αλλεργίες και άσθμα, πνευμονικές λοιμώξεις (πνευμονία ή οξεία βρογχίτιδα), χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, παραρρινοκολπίτιδα, πνευμονοπάθειες, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κάπνισμα ή έκθεση σε παθητικό κάπνισμα και ατμοσφαιρικούς ρύπους και, τέλος, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση (αναστολείς ACE).

Πώς ξεχωρίζω τον «ύποπτο» βήχα;

Ο βήχας που εμφανίζεται σε κάποιον ως σύμπτωμα μπορεί να είναι είτε ξηρός, είτε παραγωγικός (αυτός που συνοδεύεται από βλέννα, το λεγόμενο φλέγμα). Στον πρώτο, τον ξηρό βήχα, είναι που συνίστανται οι καραμέλες για το βήχα, που βοηθούν στη ρευστοποίηση και την απόχρεμψη της βλέννας. Από την άλλη, ο βήχας μπορεί να διακριθεί σε οξύ και χρόνιο: Ο οξύς είναι αυτός που ξεκινά ξαφνικά, εξαιτίας συνήθως κάποιου κρυώματος ή γρίπης και υποχωρεί μετά από μία έως τρεις περίπου εβδομάδες, ενώ ο χρόνιος βήχας είναι αυτός που διαρκεί πάνω από δύο μήνες και οφείλεται πάντα σε παθολογική οργανική βλάβη, από απλές βλάβες του πνεύμονα εξαιτίας του καπνίσματος μέχρι καρδιακά νοσήματα ή μορφές καρκίνου.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το βήχα;

Συνήθως, οι υποφέροντες από βήχα ξεκινούν με ήπια οικιακή περίθαλψη, όπως τη λήψη αντιβηχικών παστίλιων. Αν επιθυμείτε να μειώσετε το βήχα:
  • Ρυθμίστε την υγρασία του χώρου, ώστε να είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα και να μη νιώθετε ακόμη πιο ξηρό το λαιμό σας. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα ή κάντε ένα ατμόλουτρο και εισπνοές ατμού, ώστε να μαλακώσετε το λαιμό σας.
  • Να πίνετε αρκετά υγρά, τα οποία βοηθούν στη ρευστοποίηση και απόχρεμψη της βλέννας.
  • Αν ο βήχας είναι ξηρός, δοκιμάστε σταγόνες ή καραμέλες για το βήχα, συμβουλή που αντενδείκνυται σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Τα φάρμακα που είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή στο εμπόριο είναι αυτά που περιέχουν δραστική ουσία για να διασπάται η βλέννα (αν επιλέξετε κάποιο από αυτά, φροντίστε να πίνετε παράλληλα αρκετά υγρά) και τα αποσυμφορητικά, που βοηθούν στην ανακούφιση της συμφορημένης μύτης. Θυμηθείτε πως οι ειδικοί συστήνουν να μην χρησιμοποιείτε αντισυμφορητικά ή άλλα φάρμακα για το βήχα ή το κρυολόγημα σε παιδιά κάτω των 6 ετών ή και αντιβιοτικά σε περιπτώσεις ιώσεων, καθώς η αντιβίωση δεν έχει καμία επίδραση στους ιούς και στις περιπτώσεις αλλεργικού βήχα. Σε κάθε περίπτωση, όταν πρόκειται για παιδιά, η αντιμετώπιση του βήχα θα πρέπει εξ αρχής να καθορίζεται από τον ειδικό.

image-316388-info-icon.png

Προλάβετε το βήχα:

Αποφύγετε το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό και τις πηγές των εποχικών αλλεργιών, σε περίπτωση που πάσχετε από τέτοιες. Τα σπιτικά γιατροσόφια για το βήχα είναι ζεστά ροφήματα ή σούπες: Μαλακώστε το λαιμό σας με μια κοτόσουπα ή ένα ζεστό ρόφημα. Γαργάρες με αλατόνερο: Το αλάτι μπορεί να βοηθήσει στην προσωρινή μείωση του πρηξίματος και του πόνου στον λαιμό, ενώ μαλακώνει και τη βλέννα που κατακάθεται, διευκολύνοντας την απομάκρυνσή της. Αποφύγετε ροφήματα με καφεΐνη ή αλκοόλ: Η καφεΐνη και το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, η οποία με τη σειρά της επιβαρύνει το κρυολόγημα και το λαιμό μας.

Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό; Σε ιατρική βοήθεια θα πρέπει να καταφύγετε όταν:

  • Έχετε υψηλό πυρετό που διαρκεί πάνω από 24 ώρες ή πυρετό που επανέρχεται ενώ είχε πέσει για 24 ώρες ή περισσότερο
  • Ακούτε ένα έντονο σφύριγμα όταν εισπνέετε από τη μύτη
  • Έχετε βήχα και κιτρινοπράσινα φλέματα που μυρίζουν άσχημα
  • Έχετε βήχα με αίμα
  • Έχετε βήχα που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα
  • Μια σύντομη περίοδος ανάρρωσης ακολουθείται από έντονη επιδείνωση, ειδικά με ναυτία, εμετό, πόνο στο στήθος ή υψηλό πυρετό.