ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ
Αλλεργία είναι η υπερβολική αντίδραση του αναπνευστικού και αμυντικού συστήματος του οργανισμού σε διάφορες ουσίες, όπως σκόνη, γύρεις ή τροφές, οι οποίες είναι αβλαβείς στους περισσότερους ανθρώπους.
Οι αλλεργικές αντιδράσεις εκδηλώνονται συνήθως με συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα, όταν προσβάλλουν τους πνεύμονες, από τη μύτη, τα μάτια, το δέρμα και το γαστρεντερικό σύστημα. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν την απειλητική για τη ζωή αναφυλακτική αντίδραση (αλλεργικό shock).
- Πταρμούς (φτέρνισμα)
- Κνησμό, ξηρότητα οφθαλμών ή δακρύρροια
- Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) μύτης ή καταρροή
- Πομφούς ή εξανθήματα
- Δυσκολία στην αναπνοή (άσθμα)
- Βήχα και σφύριγμα (συριγμός)
- Δυσκολία στην αναπνοή (βρογχόσπασμος)
- Βάρος ή σφίξιμο στο στήθος
- Εύκολη κόπωση

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι ένα από τα πιο συχνά χρόνια νοσήματα. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της ευαισθητοποίησης του οργανισμού σε ουσίες που αποκαλούνται αεροαλλεργιογόνα. Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να είναι εποχική (μόνο την άνοιξη), ολοετής ή ολοετής με εποχική επιδείνωση.

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μία πολύ συνηθισμένη πάθηση, καθώς αφορά στο 1/4 του πληθυσμού. Η αιτία της είναι η υπεραντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, με συνήθεις “υπαίτιους» ορισμένα φυτά. Πόσο αλήθεια, όμως, είναι ότι το πρόβλημα εμφανίζεται μόνο την άνοιξη και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Η εποχική, επίσης, μέσω ρινικής υπεραντιδραστικότητας ή κεκτημένης αποκοκκίωσης σιτευτικών κυττάρων (priming effect) μπορεί σταδιακά να επεκταθεί σε όλο το έτος. Η αλλεργική ρινίτιδα αφορά στο 25% του γενικού πληθυσμού. Μπορεί να είναι επίμονη (περισσότερο από τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, περισσότερο από τέσσερις ώρες την ημέρα) ή διαλείπουσα.
Επίσης, μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή, όταν προκαλεί διαταραχές στις φυσικές δραστηριότητες, στον ύπνο ή στην εργασία.
Γιατί συμβαίνει:
Τα συμπτώματα και η διάγνωση
Η αντιμετώπιση
Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Τι είναι αλλεργία;
Μηχανισμός δράσης
Συμπτώματα
Κληρονομικότητα ή περιβάλλον
Ποιες ουσίες προκαλούν αλλεργίες;
Επιβαρυντικοί παράγοντες
- Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως η ιγμορίτιδα, αλλά και τα κρυολογήματα.
- Οι καιρικές συνθήκες, όπως η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας, ο κρύος αέρας και η υγρασία.
- Η ατμοσφαιρική ρύπανση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, όπως καυσαέρια, ρύποι εργοστασίων και αυξημένη χρήση κλιματιστικών συσκευών.
- Η διατροφή, όπου πέραν των συγκεκριμένων τροφικών αλλεργιογόνων στα οποία το άτομο παρουσιάζει αλλεργία, επιπρόσθετα μία κακή διατροφή μπορεί να επιτείνει το πρόβλημα. Οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά τη σύσταση, τη συντήρηση και την επεξεργασία τους με την προσθήκη διαφόρων ουσιών, όπως συντηρητικών, χρωστικών και των διαφόρων πρόσθετων (τα γνωστά Ε) των τροφίμων, καθώς και με την πρόσθεση των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων. Επιπλέον, θα πρέπει να διευκρινιστεί, στην περίπτωση αυτή, κατά πόσον πρόκειται για Τροφική Αλλεργία (αντισώματα IgE) ή Τροφική Δυσανεξία (αντισώματα IgG).
- Διάφορες χημικές ουσίες, όπως απορρυπαντικά, σπρέι, διάφορα καλλυντικά και αρώματα, καθώς και οι σκόνες στο περιβάλλον και οι οσμές της κουζίνας.
- Το κάπνισμα, όπου το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για την εκδήλωση αλλεργίας και βρογχικού άσθματος σε μεγάλο αριθμό παιδιών.
- Διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως είναι οι έντονες συγκινήσεις, η υπερβολική χαρά και λύπη, ο θυμός και το άγχος.
- Η «υπόθεση της υγιεινής», η οποία ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του 80 και υποστηρίζει ότι τα σημερινά παιδιά, επειδή έχουν μειωμένες πιθανότητες μικροβιακών λοιμώξεων στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, λόγω της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργία επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά και «εκπαιδεύεται» να αντιδρά με «αλλεργικό τρόπο», δηλαδή να παράγει τα IgE αντισώματα, αντί τα αντισώματα IgG όπως στην περίπτωση της επαφής με τα μικρόβια.
- Ο μητρικός θηλασμός θεωρείται ότι δρα προστατευτικά στην εκδήλωση αλλεργικών παθήσεων. Οι σημερινές μητέρες έχουν ελάχιστο χρόνο και παρά τις καλές προθέσεις δεν θηλάζουν τα παιδιά τους τόσο, όπως γινόταν σε παλαιότερες εποχές.
Πώς αντιμετωπίζεται η αλλεργία;
- Απομάκρυνση - αποφυγή αλλεργιογόνου
- Φαρμακευτική αγωγή